Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 531. |
Which of the following centre is used for holding hollow jobs on a lathe? |
| A. |
Square centre |
B. |
Half centre |
| C. |
Oil groove centre |
D. |
Pipe centre |
| E. |
Revolving centre |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 532. |
Which of the following is an accessory for lathe? |
| A. |
Lead screw |
B. |
Tail stock |
| C. |
Steady rest |
D. |
Tool post |
| E. |
Head stock |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 533. |
Which of the following chucking device can be used on lathe? |
| A. |
Dog carrier |
B. |
Face plate |
| C. |
Collets |
D. |
Mandrel |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 534. |
A steady rest is used for |
| A. |
Long jobs |
B. |
Irregular jobs |
| C. |
Large diameter jobs |
D. |
Threading jobs |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 535. |
Lathe bed is usually made of |
| A. |
Mild steel |
B. |
Cast iron |
| C. |
High speed steel |
D. |
Alloy steel |
| E. |
Satellite |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 536. |
A pair of tumbler gears is used in |
| A. |
Centre lathe |
B. |
Shaper |
| C. |
Milling machine |
D. |
Grinding machines |
| E. |
Capstan lathe |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 537. |
A step cone pulley is provided on a lathe to |
| A. |
Reduce power consumption |
B. |
To reverse the spindle rotation |
| C. |
To change spindle speeds |
D. |
To drive the lead screw |
| E. |
For taper turning |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 538. |
A steady rest is used |
| A. |
During threading operation |
B. |
During finishing operation |
| C. |
During taper turning |
D. |
For supporting the bed |
| E. |
While cutting heavy and log jobs |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 539. |
A right hand tool on lathe machine will cut efficiently while cutting |
| A. |
From left to right |
B. |
From right to left |
| C. |
In either direction |
D. |
Taper |
| E. |
Grooved jobs |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 540. |
Which of the following is an accessory for lathe machine? |
| A. |
Lead screw |
B. |
Cone pulley |
| C. |
Tool post |
D. |
Coolant pump |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|