Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 501. |
Automobile gears are generally manufactured by |
| A. |
Hobbing |
B. |
Stamping |
| C. |
Extrusion |
D. |
Die casting |
| E. |
Rolling |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 502. |
Die casted gears are generally used in |
| A. |
Counters |
B. |
Toys |
| C. |
Cameras |
D. |
Any of the above |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 503. |
Cast iron gears are used where |
| A. |
Stresses on gear are not high |
B. |
Size of the gear is large |
| C. |
High order of accuracy is not desired |
D. |
All of the above |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 504. |
Nitrided steel is used for gears where |
| A. |
High hardness is desired on teeth |
B. |
Low speed operation is desired |
| C. |
Variable speed operation is desired |
D. |
Variable load operation is desired |
| E. |
Varying stresses are expected on teeth |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 505. |
Automobile gears are generally made of |
| A. |
Cast iron |
B. |
Cast steel |
| C. |
Alloy steel |
D. |
Non-ferrous materials |
| E. |
Nitrided steel |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 506. |
Aluminium gears are generally used in |
| A. |
Compressors |
B. |
Speed reducers |
| C. |
Instruments |
D. |
Worm wheels |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 507. |
The material for worm wheels is usually |
| A. |
Aluminium |
B. |
Copper |
| C. |
Cast iron |
D. |
Bronze |
| E. |
Cast steel |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 508. |
A rack is a gear of |
| A. |
Infinite pitch |
B. |
Infinite module |
| C. |
Infinite diameter |
D. |
Infinite number of teeth |
| E. |
Infinite clearance |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 509. |
Shearing strain in the chip at shear plane is |
| A. |
tan (? - ?) + cot ? |
B. |
tan (? - ?) + tan ? |
| C. |
tan (? + ?) + cot ? |
D. |
tan (? - ?) - tan ? |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 510. |
Stellite is a non-ferrous cast alloy containing |
| A. |
Tungsten, chromium and cobalt |
B. |
Cobalt and manganese |
| C. |
Molybdenum and vanadium |
D. |
Nickel, cobalt and chromium |
| E. |
Nickel, lead and zinc |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|