Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 471. |
In EDM, the erosion of metal occurs due to |
| A. |
Chemical erosion |
B. |
Molecular transfer |
| C. |
Rapidly recurring spark discharges impinging against the surface of work piece |
D. |
Eddy current generated on the metal surface |
| E. |
Highly ionised electrolyte impinging on the metal surface |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 472. |
In EDM the number of discharges perminute may be as high as |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 473. |
In EDM, the tool and work piece are separated by |
| A. |
Positive ions |
B. |
Negative ions |
| C. |
An electrolyte |
D. |
A metal conductor |
| E. |
Dielectric fluid |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 474. |
In EDM the material of the tool is |
| A. |
Satellite |
B. |
Diamond |
| C. |
Carbide |
D. |
High speed steel |
| E. |
Copper |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 475. |
EDM is generally preferred for |
| A. |
Non-ferrous materials |
B. |
Non-metallic compounds |
| C. |
Polymers |
D. |
Cast materials |
| E. |
Hard materials |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 476. |
In electro chemical machining the metal is removed by |
| A. |
Dissolution in electrolyte solution |
B. |
Molecular transfer |
| C. |
Ionic bombardment |
D. |
Ultraviolet rays |
| E. |
Collimated light rays |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 477. |
Slip gauges are made of |
| A. |
Alloy steel |
B. |
Cast iron |
| C. |
Aluminium |
D. |
Copper |
| E. |
Stainless steel |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 478. |
The surface of a slip gauge is produced by |
| A. |
Milling |
B. |
Grinding |
| C. |
Lapping |
D. |
Burnishing |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 479. |
The surface accuracy of slip gauges is of the order of |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 480. |
The smallest thickness that can be measured by a slip gauge is |
| A. |
0.001 mm |
B. |
0.01 mm |
| C. |
0.1 mm |
D. |
1 mm |
| E. |
1.001 mm |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
Read more:
|
|