Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 511. |
During metal cutting operation on machine tools, the major portion of heat is carried away by |
| A. |
Chip |
B. |
Tool |
| C. |
Work piece |
D. |
Chip and tool have identical heat dissipation |
| E. |
Chip tool and work piece have identical proportion of heat dissipation |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 512. |
Gear cutter No. 1 for cutting gears on milling machine is used for |
| A. |
Racks only |
B. |
12 to 13 teeth |
| C. |
17 to 20 teeth |
D. |
55 to 120 teeth |
| E. |
135 to 150 teeth |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 513. |
In case of turning or milling, the surface roughness is expected to be in the range ( |
| A. |
5 to 15 |
B. |
20 to 50 |
| C. |
50 to 100 |
D. |
100 to 250 |
| E. |
250 to 500 |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 514. |
Which quality of fit is provided for plummer block bearings? |
| A. |
H8f8 |
B. |
H6f6 |
| C. |
H8d8 |
D. |
H6g5 |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 515. |
An idler pulley is used for |
| A. |
Changing the direction of rotation |
B. |
Running during no load period |
| C. |
For stopping the motion frequently |
D. |
For adjusting the belt tension |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 516. |
Which process is used for manufacturing the body of a carburettor? |
| A. |
Fine sand casting |
B. |
Die casting |
| C. |
Electro forming |
D. |
Metal spraying |
| E. |
Sintering |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 517. |
Which of the following machine is likely to be extensively used in a workshop manufacturing wire nails? |
| A. |
Lathe |
B. |
Drilling machine |
| C. |
Power press |
D. |
Broaching machine |
| E. |
Cold heading machine |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 518. |
During ultrasonic machining the metal removal is effected by |
| A. |
High frequency sound waves |
B. |
High frequency eddy currents |
| C. |
Rubbing action between tool and work piece |
D. |
Hammering action of abrasive particles |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 519. |
In which grinding operation the peripheral speed of the grinding wheel will be highest? |
| A. |
Face grinding |
B. |
Internal grinding |
| C. |
Circular grinding |
D. |
Part off grinding |
| E. |
Surface grinding |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 520. |
The accuracy of a limit gauge can be checked by |
| A. |
Vernier caliper |
B. |
Micrometer |
| C. |
Slip gauge |
D. |
Sine bar |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|