Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 461. |
The power consumption in laser beam machining is of the order of |
| A. |
2 kW/m3/min |
B. |
27 kW/m3/min |
| C. |
270 kW/m3/min |
D. |
2700 kW/m3/min |
| E. |
5000 kW/m3/min |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 462. |
Vacuum is the medium of machining in cases of |
| A. |
Ultrasonic machining |
B. |
Plasma arc machining |
| C. |
Laser beam machining |
D. |
Electron beam machining |
| E. |
Electro discharge machining |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 463. |
While machining copper alloys by electro chemical machining the electrolyte used is |
| A. |
Common salt |
B. |
Sodium chlorate |
| C. |
Sodium nitrate |
D. |
Sodium sulphate |
| E. |
Sodium hydroxide |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 464. |
The advantage of electro chemical machining is |
| A. |
There is virtually no wear of the tool |
B. |
No burrs are produced |
| C. |
The rate of metal removal does not depend on the physical properties of the metal |
D. |
The surface produced is free from mechanical stresses |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 465. |
The advantage of laser beam machining is |
| A. |
High production rates |
B. |
Minimum heat affected zone |
| C. |
Dissimilar metals can be welded |
D. |
Precise operation |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 466. |
Which of the following source for laser beam can give the highest power density (W/mm2)? |
| A. |
Plasma arc |
B. |
Electron beam |
| C. |
Laser continuous |
D. |
Laser pulsed |
| E. |
All have the same power density |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 467. |
Which of the following process has the highest metal removal rate (mm33/min) |
| A. |
Ultrasonic machining |
B. |
Abrasive machining |
| C. |
Chemical machining |
D. |
Electron beam machining |
| E. |
Laser beam machining |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 468. |
Which of the following process has the lowest rate of metal removal? |
| A. |
Electro discharge machining |
B. |
Electro chemical machining |
| C. |
Abrasive jet machining |
D. |
Chemical machining |
| E. |
Electron beam machining |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 469. |
Which of the following metal is best suited for electro forming? |
| A. |
Silver |
B. |
Lead |
| C. |
Zinc |
D. |
Aluminium |
| E. |
Mild steel |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 470. |
For making complicated contours on carbide tools, which of the following process is preferred? |
| A. |
Laser machining |
B. |
Diamond tool machining |
| C. |
Electro discharge machining |
D. |
Electro chemical milling |
| E. |
Plasma arc machining |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|