Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 401. |
The rating of solder iron normally used for electronics work is |
| A. |
50 to 100 watts |
B. |
250 to 500 watts |
| C. |
500 to 750 watts |
D. |
750 to 1000 watts |
| E. |
1 kW to 2 kW |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 402. |
The range of temperature for soldering process is |
| A. |
10?C to 50?C |
B. |
50?C to 100?C |
| C. |
180?C to 250?C |
D. |
250?C to 400?C |
| E. |
400?C to 650?C |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 403. |
Zinc chloride finds application in |
| A. |
TIG welding |
B. |
Thermit welding |
| C. |
Soft soldering |
D. |
Brazing |
| E. |
Post weld cleaning |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 404. |
During soldering |
| A. |
Arc is produced between solder iron and metal to be soldered |
B. |
Solder iron bit is red hot |
| C. |
Joint area must be clean and close fitting |
D. |
Borax is used a flux |
| E. |
Metal is heated from top as well as bottom |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 405. |
During electron beam welding the vacuum is of the order of |
| A. |
10-5 torr |
B. |
10-4 torr |
| C. |
10-3 torr |
D. |
10-2 torr |
| E. |
1 torr |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 406. |
During oxyacetylene flame cutting, the metal is cut due to |
| A. |
Molecular transfer |
B. |
Evaporation of metal |
| C. |
Burning of metal |
D. |
Intensive oxidation |
| E. |
Reduction process |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 407. |
Which of the following test can be used to detect surface cracks in the welding of non-magnetic alloys? |
| A. |
Fluorescent test |
B. |
Gamma ray test |
| C. |
X-ray test |
D. |
Magnaflux test |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 408. |
The bit of solder iron is generally made of |
| A. |
Cast iron |
B. |
Mild steel |
| C. |
Stainless steel |
D. |
High speed steel |
| E. |
Copper |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 409. |
Which of the following process is preferred for the welding of grey cast iron? |
| A. |
TIG |
B. |
MIG |
| C. |
Submerged arc |
D. |
Oxy-acetylene |
| E. |
Thermit |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 410. |
Preheating is usually done while welding |
| A. |
Thin sheets of mild steel |
B. |
Thick sheets of mild steel |
| C. |
Cast iron |
D. |
Copper |
| E. |
Aluminium |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|