Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 341. |
Which one of the following methods is generally not used in welding of chromium molybdenum steels |
| A. |
Oxyacetylene |
B. |
Submerged arc |
| C. |
Thermit |
D. |
Resistance |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 342. |
Weld spatter defect in welding is generally the result of |
| A. |
Using too high welding current |
B. |
Using too low welding current |
| C. |
Low voltage |
D. |
High voltage |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 343. |
Poor fusion in a welded joint may be due to |
| A. |
Lack of flux |
B. |
Improper current |
| C. |
High welding speed |
D. |
Dirty metal surface |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 344. |
In gas welding, the welding rods of 30 mm diameter are available. What will be the maximum thickness of material that can be welded with this rod? |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 345. |
Two 20 mm thick plates are to be gas welded. What size of welding rod should be selected out of the following rods available? |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 346. |
In arc welding as the thickness of the material to be welded increases, the welding current requirement |
| A. |
Increases |
B. |
Decreases |
| C. |
Does not change |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 347. |
Two 12 mm plates are to are welded with the help of a 8 gauge electrode. What will be the current requirement |
| A. |
75 amps |
B. |
100 amps |
| C. |
125 amps |
D. |
150 amps |
| E. |
130 amps |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 348. |
Porosity of a welded joint may be caused by |
| A. |
Poor base metal |
B. |
Low welding current |
| C. |
High welding current |
D. |
Wrong size of electrode |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 349. |
Principal materials used in soldering are |
| A. |
Tin and lead |
B. |
Copper and tin |
| C. |
Zinc and copper |
D. |
Copper and lead |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 350. |
The method of joining metals by means of cast iron alloy whose melting point is below 425?C is known as |
| A. |
Non-ferrous welding |
B. |
Galvanising |
| C. |
Adhesive bonding |
D. |
Soldering |
| E. |
Brazing |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|