Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 261. |
When a thin job is to be machined on a shaper, in order to prevent warping, which one of the following steps should be taken first? |
| A. |
Light cut |
B. |
Heavy cut |
| C. |
Single heavy cut |
D. |
Any of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 262. |
A stub tooth is one that is |
| A. |
Thicker in proportion to its length than involute tooth |
B. |
Same as involute tooth |
| C. |
Smaller in proportion to its length than the involute tooth |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 263. |
Which of the following gears are not used to transmit motion from one shaft to another shaft at an angle to the first? |
| A. |
Bevel gears |
B. |
Helical gears |
| C. |
Spur gears |
D. |
Herringbone gears |
| E. |
Worm gears |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 264. |
In automatic control systems a good control is |
| A. |
One that is automatically controlled |
B. |
One that gives maximum production |
| C. |
One that gives high operating efficiency |
D. |
One that gives good results |
| E. |
One that has minimum deviation following a disturbance |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 265. |
In automatic control systems what could be the source of process disturbances? |
| A. |
Changes in supply |
B. |
Changes in demand |
| C. |
Changes in environmental and other associated variables |
D. |
Change in set point |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 266. |
The advantage of a pneumatically operated control system is |
| A. |
It can be used in hazardous atmosphere |
B. |
Simplicity of components |
| C. |
Easily maintained |
D. |
Relatively inexpensive |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 267. |
The difference between a plate and sheet is |
| A. |
A sheet is more than 5 mm in thickness |
B. |
A plate is less than 5 mm in thickness |
| C. |
A sheet is always more than 5 metres in length |
D. |
A sheet is always less than 5 mm thick and a plate more than 5 mm thick |
| E. |
Sheet and plate are same and thickness is immaterial |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 268. |
A strip is |
| A. |
Same as sheet |
B. |
Same as plate |
| C. |
A sheet less than 6 mm in thickness and 300 mm in width |
D. |
A section other than rectangular |
| E. |
A cold rolled sheet |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 269. |
A foil is |
| A. |
Same as sheet |
B. |
Same as strip |
| C. |
A cold rolled sheet |
D. |
A thin strip with maximum width 300 mm and a maximum thickness of 1.5 mm |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 270. |
Refractory metals are |
| A. |
Those which reflect heat |
B. |
Those which absorb heat |
| C. |
Those which have melting point above 1950?C |
D. |
Those do not malt in a normal furnace |
| E. |
Those which can be cast in the form of bricks |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|