Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 161. |
In hot blast cupola |
| A. |
Temperature is high |
B. |
Melting rate is high |
| C. |
Carbon percentage in castings is high |
D. |
Air supplied is preheated |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 162. |
In a cupola |
| A. |
Tape hole is below wind box |
B. |
Tape hole is above wind box |
| C. |
Slag spout is above wind box |
D. |
Slag spout is below tape hole |
| E. |
Wind box and tap hole are at the same level |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 163. |
Investment casting uses pattern made of |
Answer: Option E
Explanation:
|
| 164. |
The main advantage of investment casting is |
| A. |
Raw materials required are cheap |
B. |
No special tooling is required |
| C. |
There is no sophisticated technology involved |
D. |
High degree of accuracy and surface finish |
| E. |
It can be conveniently adopted for heavy castings |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 165. |
In die casting process |
| A. |
Any metal can be cast |
B. |
Any size of casting can be prepared |
| C. |
The cost of dies is generally insignificant |
D. |
Very high production rates are possible |
| E. |
Dimensional accuracy is immaterial |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 166. |
A third flask sometimes used between cope and drag is called |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 167. |
In sand moulding the bottom flask is called |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 168. |
The disadvantage of die casting process is |
| A. |
High production rates are not possible |
B. |
Surface finish is poor |
| C. |
Heavy section can be easily cast |
D. |
Cost is less |
| E. |
Only certain non-ferrous alloys can be cast economically |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 169. |
Cast iron pipes are cast by |
| A. |
Loam moulding process |
B. |
Die casting process |
| C. |
Centrifugal casting process |
D. |
Investment casting process |
| E. |
Vacuum moulding process |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 170. |
True centrifugal casting is used to |
| A. |
Cast objects symmetrical about an axis |
B. |
Get accurate castings |
| C. |
Get dynamically balanced castings |
D. |
Get statistically balanced castings |
| E. |
Get chilled castings |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|