Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 121. |
The type of grains usually preferred for moulding sand are |
| A. |
Round |
B. |
Hemishperical |
| C. |
Cylindrical |
D. |
Cubical |
| E. |
Sharp irregular shaped |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 122. |
Fine sand is used for preparing the moulds for |
| A. |
Non-ferrous castings |
B. |
Large castings |
| C. |
Centrifugal castings |
D. |
Symmetrical castings |
| E. |
Small castings |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 123. |
A rammer is |
| A. |
A tool used n welding for cleaning purpose |
B. |
A tool used in press work to lift the pressed components |
| C. |
A tool used in powder metallurgy for shaping the mixture |
D. |
A tool used in foundry to pack the sand in mould |
| E. |
A measuring tool |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 124. |
A swab is |
| A. |
A tool used on shaper |
B. |
A tool used in foundry for moistening the sand |
| C. |
A tool used in foundry for smoothening the mould |
D. |
A tool used in foundry for repairing the mould |
| E. |
A pneumatic tools |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 125. |
A stick is |
| A. |
Automatic moulding tool |
B. |
A device for measuring moisture content in foundry sand |
| C. |
A hand tool for repairing mould in foundry shop |
D. |
A tool for mostening the sand |
| E. |
A tool for lifting the pattern from mould |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 126. |
A vent wire is |
| A. |
is used in cold heading |
B. |
A kind of wire used in hot forging |
| C. |
A sharp pointed wire used in foundry for punching holes through the rammed sand |
D. |
A wire for providing airflow |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 127. |
A gagger is |
| A. |
A tool used in clearing welds |
B. |
A tool used in clearing material before welding |
| C. |
A tool used in foundry for cleaning of castings |
D. |
A, L shaped metal accessory used in floor moulds to support hanging bodies of sand in cope |
| E. |
A device for removing foreign particles from sand |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 128. |
Bellows are |
| A. |
Used in foundry for moistening the mould |
B. |
Used in foundry for cleaning the casting |
| C. |
Used in foundry for blowing loose sand from cavities and surface of the mould |
D. |
Used in foundry for smoothening and cleaning out depression in the mould |
| E. |
Used in foundry for repairing the moulds |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 129. |
The passage way of bringing the molten metal to the mould cavity is known as |
| A. |
Piping system |
B. |
Loading system |
| C. |
Gating system |
D. |
Entry system |
| E. |
Delivery system |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 130. |
The pouring of molten metal during casting should be stopped when |
| A. |
Molten metal is exhausted |
B. |
Molten is full |
| C. |
Molten metal is seen through the riser |
D. |
Molten metal rises in the riser |
| E. |
Molten metal flows out of the riser |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|