Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 151. |
The facting sand used in foundry generally consists of |
| A. |
Alumina, clay and silica |
B. |
Alumina and clay |
| C. |
Aluminium and silica |
D. |
Silica and binder |
| E. |
Silica and clay |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 152. |
The machining allowance provided on pattern depends on |
| A. |
The casting orientation |
B. |
Size and shape of casting |
| C. |
Degree of accuracy required |
D. |
All of the above |
| E. |
None of above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 153. |
Draft or taper allowance in patterns is provided on |
| A. |
All sides of patterns |
B. |
All round surfaces of pattern |
| C. |
All corners of the pattern |
D. |
All horizontal surfaces of the pattern |
| E. |
All vertical surfaces of the pattern |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 154. |
The grain size of moulding sand is expressed in terms of |
| A. |
Grain diameter |
B. |
Mean grain diameter |
| C. |
Seive number |
D. |
Grain density |
| E. |
Grain fitness number |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 155. |
Shatter test is conducted to measure |
| A. |
Toughness of pattern |
B. |
Toughness of mould |
| C. |
Toughness of core |
D. |
Toughness of casting |
| E. |
Toughness of sand |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 156. |
Core prints are |
| A. |
Impressions left on cores during core making |
B. |
Hard surfaces on cores mainly meant for resisting deformation |
| C. |
Blue prints for core manufacturing |
D. |
Holes or recesses in core meant for locating cores in position |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 157. |
In centrifugal castings, the cores are generally made of |
| A. |
Green sand and molasses |
B. |
Wax |
| C. |
Plastic |
D. |
Plaster of paris |
| E. |
Cores are not used |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 158. |
Carbon content of grey iron is generally |
| A. |
1 - 2 percent |
B. |
2-2.5 percent |
| C. |
2.5-3 percent |
D. |
3-3.5 percent |
| E. |
4.5 percent |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 159. |
When silicon is added in the cast iron 13-17 percent is given an alloy which is |
| A. |
Very soft |
B. |
Easily machinable |
| C. |
Acid and corrosion resistant |
D. |
It is not possible to have such high percentage of silicon |
| E. |
Powder casted |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 160. |
The counteract the increased sulphur percentage |
| A. |
Carbon is added |
B. |
Manganese is added |
| C. |
Phosphorous is added |
D. |
Oxidising agents are added |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|