Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 171. |
A sprue is |
| A. |
A tool used in mould repairing |
B. |
A process of cleaning castings |
| C. |
A chemical added to molten materials to get sound castings |
D. |
A vertical passage through the cope and connecting the pouring basin to the runner or gate |
| E. |
A special type of non-ferrous core used in centrifugal castings only |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 172. |
A gate is the |
| A. |
Passage through which metal is poured into the mould |
B. |
Passage through which metal rises when the mould is filled |
| C. |
Passage that finally leads molten metal from the runner into the mould cavity |
D. |
Vent hole to allow for the hot gases to escape |
| E. |
Channel for the flow of excess molten material |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 173. |
The purpose of sometimes adding exothermic materials to sand is |
| A. |
To heat the sand |
B. |
To heat the core |
| C. |
To dry the mould |
D. |
To produce directional solidification by the generation of heat |
| E. |
To produce chilled surfaces |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 174. |
Fetling of castings is done to |
| A. |
Smoothen surfaces |
B. |
Fill the void by welding |
| C. |
Remove the extra material from castings |
D. |
To remove internal stresses from castings |
| E. |
To produce uniformly cooled castings. |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 175. |
Core prints are provided to |
| A. |
Form trade mark of company on castings |
B. |
Produce castings with specific surface design |
| C. |
Form seat to support and hold the core |
D. |
Direct the flow of molten material during pouring |
| E. |
Reinforce the core to withstand the force of buoyancy of molten metal |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 176. |
A 20 number crucible |
| A. |
Will have capacity to melt 20 kg of copper |
B. |
Will have internal diameter of 20 cm |
| C. |
Will have height of 20 cm |
D. |
Can take 20 cc of molten material |
| E. |
Can produce castings of 20 kg only |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 177. |
The fuel used in pit furnace is generally |
Answer: Option E
Explanation:
|
| 178. |
Slag inclusion in castings is a |
| A. |
Superficial defect |
B. |
Internal defect |
| C. |
Moulding defect |
D. |
Defect that can be removed by felting |
| E. |
Surface defect |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 179. |
The equipment used in pit for supply of air is |
| A. |
Fan |
B. |
Hand blower |
| C. |
Reciprocating air compressor |
D. |
Air cylinder |
| E. |
Centrifugal blower |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 180. |
In a cupola the raw material is |
| A. |
Pig iron and iron scrap |
B. |
Iron ore |
| C. |
Cast steel |
D. |
Steel ingots |
| E. |
Steel billets |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|