Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 181. |
Swell is a defect in castings due to |
| A. |
Mis-mathcing of mould at the parting line |
B. |
Working on cooling |
| C. |
Enlargement of the mould cavity by metal pressure causing partial or overall enlargement of the casting |
D. |
Thin projection of casting due to gap between flasks |
| E. |
Moisture in moulding sand |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 182. |
Vertical centrifugal castings as compared to horizontal centrifugal castings are spun at |
| A. |
Lower speeds |
B. |
Higher speeds |
| C. |
Same speed |
D. |
Varying speeds |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 183. |
Shot blasting is |
| A. |
Process of cleaning moulding sand |
B. |
Process of cleaning core sand |
| C. |
Process of supplying blast of hot air to cupola |
D. |
Process of cleaning castings |
| E. |
Process of cleaning spherical objects only |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 184. |
Sweep patterns are used for |
| A. |
Circular shape objects |
B. |
Ellipucal objects |
| C. |
Rectangular objects |
D. |
Any large size objects |
| E. |
Tiny objects |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 185. |
Draft allowance on castings is generally |
| A. |
1 - 2 mm/M |
B. |
2 - 5 mm/M |
| C. |
5 - 10 mm/M |
D. |
10 - 15 mm/M |
| E. |
20 - 30 mm/M |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 186. |
Permissible percentage of moisture in dry woods for pattern making is |
| A. |
Zero percent |
B. |
1 - 2 percent |
| C. |
2 - 5 percent |
D. |
Upto 15 percent |
| E. |
Upto 25 percent |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 187. |
The purpose of using a core in moulding is |
| A. |
To produce chilled surface |
B. |
To produce sound casting |
| C. |
To provide desired recesses in casting |
D. |
To enable easy removal of pattern |
| E. |
To permit uniform flow of metal during moulding |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 188. |
Gold ornaments are generally produced by |
| A. |
Die-casting |
B. |
Investment casting |
| C. |
Centrifugal casting |
D. |
Slush casting |
| E. |
Pressed casting |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 189. |
In a steel plant the product of a blast furnace is |
| A. |
Cast steel |
B. |
Mild steel |
| C. |
Pig iron |
D. |
Cast iron |
| E. |
Ingot |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 190. |
Brass is |
| A. |
Copper-zinc alloy |
B. |
Copper-tin alloy |
| C. |
Copper-lead alloy |
D. |
Copper-nickel alloy |
| E. |
Copper aluminium alloy |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|