Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 51. |
Kind of tools used to undercut corners on a job that is to be hardened and ground is |
| A. |
Parting tool |
B. |
Roundnose tool |
| C. |
Vee shaped tool |
D. |
Knurling tool |
| E. |
Form tool |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 52. |
In a turret lathe a pre-selector is a device |
| A. |
That is used to select in the job prior to loading |
B. |
That is used to decide the operation to be done on a job prior to a specific operation |
| C. |
That is used to pre-select the spindle speed for the next operation in progress |
D. |
Used for feeding bar to chuck |
| E. |
None of above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 53. |
Brown and sharpe taper is generally used in |
| A. |
Lathes |
B. |
Drills |
| C. |
Shapers |
D. |
Milling machines |
| E. |
Broaching machines |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 54. |
Taper gererally used in lathes now-a-days is |
| A. |
Brown and sharpe |
B. |
Morse |
| C. |
Jarno |
D. |
Parkinson |
| E. |
None of above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 55. |
Which one of the following methods cannot be used for turning internal tapers? |
| A. |
Tail stock offset |
B. |
Cross slide |
| C. |
Compound slide |
D. |
All of the above |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 56. |
In drilling operation if the drill point is outside the drill axis, the effect on the drilled hole will be |
| A. |
The hole will become too large |
B. |
The hole will become elliptical |
| C. |
The drilled hole will be normal |
D. |
The hole will be rough |
| E. |
The hole will be smooth |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 57. |
If a drill has different lengths of cutting edges |
| A. |
The drilled hole will not be circular |
B. |
Cutting edge will become blunt rapidly |
| C. |
Cutting edge will be over size |
D. |
The drilled hole will be rough |
| E. |
The drilled hole will be smooth |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 58. |
If a drill does not cut; the probable cause would be |
| A. |
Drill blunt |
B. |
Material difficult to drill |
| C. |
Speed low |
D. |
Absence of coolant |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 59. |
Simple indexing using a dividing head of turn ratio 40 for 6 division would be |
| A. |
14 holes in 21 hole circle plate |
B. |
6 turns |
| C. |
26 holes in 21 hole circle plate |
D. |
6 turns and holes in 21 hole circle plate |
| E. |
6 turns and 14 holes in 30 hole circle plate |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 60. |
Indexing for 107 divisions can be done by |
| A. |
Simple indexing |
B. |
Compound indexing |
| C. |
Differential indexing |
D. |
Compound differential indexing |
| E. |
Angular indexing |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|