Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 1. |
A twist drill is specified by |
| A. |
The size of hole it can drill |
B. |
A number specifying hole size |
| C. |
A letter of alphabet |
D. |
Any of the above |
| E. |
None of above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 2. |
Angle plate is |
| A. |
Used for holding angular jobs in milling machine. |
B. |
Used for cutting angles on jobs on shaper |
| C. |
Cast iron jig used to hold work in a vertical position of layout or machining |
D. |
Used for measurement of angles |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 3. |
Buffing is |
| A. |
A process of electroplating |
B. |
Covering a metal part with soft materials to prevent damage |
| C. |
An finishing operation in broaching |
D. |
The process of bringing out the luster of metal |
| E. |
An etching process |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 4. |
Burr is |
| A. |
Unmachined portion of work piece |
B. |
Boundary between finished and unifinished portion on a work piece |
| C. |
A marking or work piece to identify for correct position on a work piece |
D. |
Burnt surface of a casting |
| E. |
Sharp edge remaining on the metal after curring, stamping or machining |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 5. |
Necking is |
| A. |
Machining a groove around cylindrical shaft |
B. |
Drilling a hole in a plate |
| C. |
Hole drilled for riveting |
D. |
Preparation of surface for brazing |
| E. |
Initial spot welding to position jobs |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 6. |
Quill is |
| A. |
A tool used in milling machine to cut T-slots |
B. |
A holding device used on planers |
| C. |
Curring a blind key way on an object |
D. |
A steel tube in the head of some machine tools that encloses the bearings and rotating spindle on which are mounted the cutting tools |
| E. |
None of above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 7. |
A shim is |
| A. |
A treatment given to a surface to prevent rusting |
B. |
A dull corner on a shaft |
| C. |
A thin piece of sheet metal used between mating parts to provide the proper distance |
D. |
A surface on which bearings are fitted |
| E. |
A kind of shrink fit |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 8. |
Spot facing is |
| A. |
Localised machining of a component |
B. |
Machining of a spot to fit other parts |
| C. |
Mahining of spol on the surface of a part to furnish a flat bearing or the head of a holt or nut |
D. |
A spot prepared on shaper or milling machine |
| E. |
None of above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 9. |
Ezy out is |
| A. |
A taper reamer |
B. |
A drill having two diameters |
| C. |
A tool for making round objects |
D. |
A tool for removing broken bolts and studs from a hole |
| E. |
An instrument for measurement of out of roundness of objects |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 10. |
A flycutter is used on |
| A. |
Lathe |
B. |
Shaper |
| C. |
Milling machine |
D. |
Slotter |
| E. |
Planer |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|