Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 281. |
A kentometer is |
| A. |
A device used for measurement of kinetic energy |
B. |
A device used for the measurement of mass |
| C. |
A device used for the measurement of temperature |
D. |
A manometric device used for measurement of vacumms |
| E. |
A simple device used for measurements of kinetic energy |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 282. |
A Bourdon tube is generally made of |
| A. |
Monel metal |
B. |
Beryllium copper alloy |
| C. |
Phosphor bronze |
D. |
Stainless steel |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 283. |
Chromatography is |
| A. |
The method of analysis of flame colours for temperature determination |
B. |
The method of determining alloying elements in steels |
| C. |
The method of determining each constituent in a complex vapour or gas mixture |
D. |
The method of analysis of flame types |
| E. |
The method of determination of smoke density of exhaust gases |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 284. |
A massometer is |
| A. |
An instrument for the measurement of mass |
B. |
An instrument of measurement of specific gravity of flowing fluids |
| C. |
An instrument for the measurement of mass of fluid flowing through a pipes |
D. |
An instrument used for measuring mass of free flowing solids through conveyor pipes |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 285. |
Load cells are used |
| A. |
For the measurement of weight |
B. |
For the measurement of stress |
| C. |
For the measurement of strain |
D. |
For the measurement bearing capacity of soils |
| E. |
For pile driving |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 286. |
A gold point is |
| A. |
The pointed location spot gold plated |
B. |
The pointed on a instrument a reading beyond which may be dangerous to system |
| C. |
The temperature at which gold melts |
D. |
The temperature of equilibrium between solid gold and liquid gold at normal atmospheric pressure |
| E. |
The temperature of equilibrium between liquid gold and gold vapour at normal atmospheric pressure |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 287. |
The transmission lag in mercury thermometers is generally |
| A. |
Very high |
B. |
High |
| C. |
Average |
D. |
Low |
| E. |
Negligible |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 288. |
A silver point is |
| A. |
The pointed location spot silver plated |
B. |
The point on a instrument dial reading beyond which may be dangerous for the system |
| C. |
The temperature at which silver melts |
D. |
The temperature of equilibrium between liquid silver and silver vapour at normal atmospheric pressure |
| E. |
The temperature of equilibrium between solid silver and liquid silver at normal atmospheric pressure |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 289. |
The gold point temperature is |
Answer: Option E
Explanation:
|
| 290. |
The silver point temperature is |
| A. |
500?C |
B. |
760?C |
| C. |
960.5?C |
D. |
1100.5?C |
| E. |
1500.5?C |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|