Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 301. |
A photo-electric device in which the resistance of the metal changes directly proportional to the ligh striking on it is known as |
| A. |
Photo-cell |
B. |
Photo-emission |
| C. |
Photo-voltaic cell |
D. |
Photo-conductive cell |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 302. |
How wire anemometers are generally used to |
| A. |
Measure pressure of fluids |
B. |
Measure velocity of air steam |
| C. |
Measure temperature of moving fluid |
D. |
Measure thermal conductivity of solids |
| E. |
Measure magnetic properties |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 303. |
The function of a transducer is |
| A. |
To amplify the input signal |
B. |
To modify the input signal |
| C. |
To convert the primary signal into a more useful quantity usually an electrical impulse |
D. |
To codify the input signal |
| E. |
To decodify the input signal |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 304. |
In instrumentation, registering is |
| A. |
Production of continuous record on an instrument |
B. |
Conversion of signal from one form to another |
| C. |
Indication by numbers or some other symbol of discrete increments, the value of some quantity |
D. |
To perform various manipulations before indicating or recording results |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 305. |
Usually the range of an instrument is selected such that |
| A. |
Minimum reading coincides with average value of working parameter |
B. |
Minimum reading coincides with minimum value of the working parameter |
| C. |
For the working parameter the pointer direction is vertical |
D. |
For the working parameter the pointer deflection is about ? of the full scale |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 306. |
Scale sensitivity is defined as |
| A. |
Ratio of a change in scale reading to the corresponding change in pointer deflection |
B. |
Least reading of scale/range of scale |
| C. |
Least reading of scale/unit measurable quantity |
D. |
Least count of scale/range of scale |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 307. |
Thermocouples are generally used for accurate temperature measurement upto |
Answer: Option E
Explanation:
|
| 308. |
The commonly used material for thermocouples is |
| A. |
Chromel-copper |
B. |
Chromel-alumel |
| C. |
Platinum-rhodium |
D. |
Any of the above |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 309. |
For the measurement of temperature the transduction method could be |
| A. |
Electron tube |
B. |
Inductive |
| C. |
Capacitive |
D. |
Piezo-electric |
| E. |
Resistance |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 310. |
For the measurement of viscosity the transduction method could be |
| A. |
Capacitive |
B. |
Electron tube |
| C. |
Magneto-electric |
D. |
Photoelectric |
| E. |
Radioactive |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|