Engineering :: Production Engineering
|
|
|
|
|
|
| 421. |
Joggled welded joints are used |
| A. |
For heavy loading where the upper surface of both pieces must be in the same plane |
B. |
For light loading where the upper surface of both pieces must be in contact |
| C. |
For jobs subjected to fatigue stresses |
D. |
For joining two dissimilar metals |
| E. |
For joining two materials of different thicknesses |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 422. |
During arc welding eyes need to be protected against |
| A. |
Intense glare |
B. |
Microwaves |
| C. |
High frequency waves |
D. |
Infrared and ultraviolet rays |
| E. |
X-rays and gamma rays |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 423. |
For welding of non-ferrous materials which of the following is preferred? |
| A. |
Direct current |
B. |
Low frequency ac |
| C. |
High frequency ac |
D. |
Microwave frequency voltage |
| E. |
Induction heating |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 424. |
In gas welding the maximum flame temperature occurs at |
| A. |
The tip of the flame |
B. |
The inner cone |
| C. |
The outer cone |
D. |
Next to the inner cone |
| E. |
Inside the inner cone |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 425. |
During arc welding the welding speed is too low, it is likely to result in |
| A. |
Excessive pilling up of weld metal |
B. |
Overlapping without penetration edges |
| C. |
Wastage of electrode material |
D. |
All of the above |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 426. |
The welding of steel structures on the site of a building is done by |
| A. |
Spot welding |
B. |
Projection welding |
| C. |
Arc welding |
D. |
TIG welding |
| E. |
Thermit welding |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 427. |
In which of the following welding process the transfer of metal from the electrode occurs due to molecular attraction? |
| A. |
Metallic arc welding |
B. |
Thermit welding |
| C. |
Thermit welding |
D. |
DC arc welding |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 428. |
In which of the following process the electrode is not consumed? |
| A. |
TIG welding |
B. |
DC arc welding |
| C. |
Gas welding |
D. |
Plasma welding |
| E. |
Laser welding |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 429. |
Filler metal is essentially used in which of the following welding process? |
| A. |
Spot welding |
B. |
Seam welding |
| C. |
Projection welding |
D. |
Gas welding |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 430. |
In which of the following welding process, flux is used in the form of granules? |
| A. |
Submerged arc welding |
B. |
Gas arc welding |
| C. |
DC arc welding |
D. |
Argon arc welding |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|