Engineering :: Foundry Technology
|
|
|
|
|
|
| 151. |
Permanent mould casting is also known as |
| A. |
gravity die casting |
B. |
chill casting |
| C. |
slush casting |
D. |
short casting |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 152. |
The advantage of permanent mould casting is |
| A. |
reduced labour charges |
B. |
reduced mould cost |
| C. |
dense, fine grained structure |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 153. |
The advantage of centrifugal casting is |
| A. |
dense castings |
B. |
elimination of cores |
| C. |
mass production with reduced rejection possible |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 154. |
Which of the following metal can be cast in plaster moulds? |
| A. |
Yellow brass |
B. |
Manganese |
| C. |
Aluminium bronzes |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 155. |
Investment casting is also known as |
| A. |
lost wax casting |
B. |
lost pattern casting |
| C. |
hot investment casting |
D. |
any of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 156. |
Which of the following is not necessarily the characteristic of investment casting? |
| A. |
Extreme dimensional accuracy |
B. |
Excellent surface finish |
| C. |
Low cost |
D. |
No disfiguring parting line as found on castings made by cope and drag methods |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 157. |
The advantage of investment casting is |
| A. |
Sound costings are produced |
B. |
Inricate shapes can be cast |
| C. |
Close tolerances can be achieved |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 158. |
Investment casting finds application in all of the following EXCEPT: |
| A. |
Milling cutters |
B. |
Gold ornaments |
| C. |
Jet engine nozzles |
D. |
Buckets for superchargers |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 159. |
Investment casting can be used for which of the following alloys: |
| A. |
cobalt based satellite |
B. |
Tool steels |
| C. |
Hynes super alloys |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 160. |
Inoculants are added to aluminium mainly for |
| A. |
grain refinement |
B. |
directional solidification |
| C. |
purification |
D. |
all of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|