Engineering :: Foundry Technology
|
|
|
|
|
|
| 121. |
Solidification time for riser should be |
| A. |
less than that of the casting |
B. |
same as that for the casting |
| C. |
more than that of the casting |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 122. |
According to Chvorinov's equation, the solidification time of castings is |
| A. |
directly proportional to the volume of the castings |
B. |
Directly proportional to square of the volume of the casting |
| C. |
inversely proportional to square of the volume of the casting |
D. |
inversely proportional to the volume the casting |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 123. |
The most efficient shape of a series is that which |
| A. |
given a minimum heat loss |
B. |
keeps the metal in molten state for longer period |
| C. |
both (A) and (B) above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 124. |
The method in which green sand is generally used is |
| A. |
pit moulding |
B. |
plate moulding |
| C. |
bench moulding |
D. |
none of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 125. |
The location of riser least depends on |
| A. |
the metal to be cast |
B. |
the size of core |
| C. |
design of casting |
D. |
feasibility of directional solidification |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 126. |
A blind riser can be located |
| A. |
in cope |
B. |
in drag |
| C. |
in either cope or drag |
D. |
in cheek only |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 127. |
Padding is |
| A. |
a method for production of chilled castings |
B. |
an extra support for thin castings |
| C. |
an extra metal added to the original uniform section of the casting |
D. |
none of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 128. |
The solidification shrinkage of magnesium alloys is about |
| A. |
0.1 percent |
B. |
1 percent |
| C. |
4 percent |
D. |
14 percent |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 129. |
The solidification shrinkage of carbon steel is around |
| A. |
0.1 to 0.2 percent |
B. |
0.5 to 1 percent |
| C. |
2 to 4 percent |
D. |
8 to 10 percent |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 130. |
Melting point of copper |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|