Engineering :: Foundry Technology
|
|
|
|
|
|
| 51. |
The permeability of moulding sand depends on |
| A. |
grain size |
B. |
grain shape |
| C. |
moisture content |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 52. |
By compacting the sand |
| A. |
density increases and permeability |
B. |
density decreases and permeability increases |
| C. |
both density as well as permeability decrease |
D. |
both density as well as permeability increase |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 53. |
As the moisture content of sand increases |
| A. |
permeability increases |
B. |
permeability decreases |
| C. |
permeability remains unchanged |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 54. |
Permeability of sand decreases as |
| A. |
permeability increases |
B. |
moisture content increases |
| C. |
bonding content increases |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 55. |
The sand mass does not fall out of the moulding box but is held firmly in it when the moulding box is lifted. This is due to the property of |
| A. |
porosity of sand |
B. |
adhesiveness of sand |
| C. |
refractoriness of sand |
D. |
plasticity of sand |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 56. |
Cohesiveness of sand depends on |
| A. |
grain size and shape of sand particles |
B. |
bonding material |
| C. |
moisture content |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 57. |
Sand acquires a predetermined shape under pressure and retains the same when pressure is removed. This is due to the property of sand known as |
| A. |
Cohesiveness |
B. |
Plasticity |
| C. |
Refractoriness |
D. |
none of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 58. |
The property of sand to withstand the high temperature of the molten metal without fusing or breakdown is known as |
| A. |
refractoriness |
B. |
cohesiveness |
| C. |
porosity |
D. |
adhesiveness |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 59. |
Clay content of green sand is usually |
| A. |
1 to 3 percent |
B. |
5 to 10 percent |
| C. |
18 to 30 percent |
D. |
30 to 50 percent |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 60. |
The water content of green sand is usually |
| A. |
1 to 2 percent |
B. |
6 to 8 percent |
| C. |
12 to 18 percent |
D. |
20 to 25 percent |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|