Engineering :: Foundry Technology
|
|
|
|
|
|
| 91. |
Metal moulds are used in all of the following EXCEPT: |
| A. |
Die casting process |
B. |
Investment casting |
| C. |
Permanent mould casting |
D. |
Centrifugal casting |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 92. |
In furan process, furan resins are primarily used as |
| A. |
binders |
B. |
chemicals for exothermic reactions |
| C. |
fluxes |
D. |
none of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 93. |
In furan moulding which of the following is used as a catalyst? |
| A. |
Ammonium hydroxide |
B. |
Potassium hydroxide |
| C. |
Phosphoric acid |
D. |
Phenol formaldehyde |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 94. |
In investment casting the pattern is made of |
| A. |
wood |
B. |
urea formaldehyde |
| C. |
wax |
D. |
none of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 95. |
The advantage of investment casting is |
| A. |
high degree of accuracy |
B. |
adaptability to casting of most of the metals |
| C. |
complex shaped articles can be cast |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 96. |
In case of plaster moulding the mould is prepared in |
| A. |
gypsum plaster |
B. |
slacked lime |
| C. |
lime + cement |
D. |
any of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 97. |
A drawback is employed when |
| A. |
the pattern is too bulky |
B. |
the pattern is too long |
| C. |
the pattern cannot be drawn from mould due to projection |
D. |
the pattern is not made of wood |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 98. |
Blow holes in castings are due to |
| A. |
high moisture content of the sand |
B. |
low permeability of sand |
| C. |
excessive fine grains and gas producing ingredients |
D. |
any of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 99. |
The defect known as 'drop' occurs when the upper surface of the mould cracks and pieces of sand fall into the molten metal. This defect occurs due to |
| A. |
low mould hardness |
B. |
insufficient reinforcement |
| C. |
low green strength |
D. |
any of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 100. |
Scabs may be caused by |
| A. |
low permeability of sand |
B. |
high moisture content of sand |
| C. |
intermittent running of molten metal over the sand surface |
D. |
any of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|