Engineering :: Foundry Technology
|
|
|
|
|
|
| 131. |
Gold melts at |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 132. |
Which of the following metals has the lowest melting point? |
| A. |
Aluminium |
B. |
Magnesium |
| C. |
Brass |
D. |
Silver |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 133. |
Which of the following metals has the lowest melting point? |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 134. |
Highest melting point metal is |
| A. |
Tungsten |
B. |
Nickel |
| C. |
Steel |
D. |
cast iron |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 135. |
A pit furnace can be used for the melting of |
| A. |
cast iron |
B. |
brass |
| C. |
aluminium |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 136. |
Pig iron is obtained from iron ore, in a blast furnace by the process of |
| A. |
oxidation |
B. |
reduction |
| C. |
carbonation |
D. |
desulphurisation |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 137. |
A blast furnace operates continuously for |
| A. |
hours together |
B. |
days together |
| C. |
weeks together |
D. |
months together |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 138. |
Slag in a blast furnace is |
| A. |
lighter than molten iron |
B. |
heavier than molten iron |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 139. |
Hot blast of air is supplied to the blast furnace through |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 140. |
A cupola one metre in diameter and 4 metres in height will melt in one hour about |
| A. |
0.5 tonnes of iron |
B. |
2 tonnes of iron |
| C. |
5 tonnes of iron |
D. |
10 tonnes of iron |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|