Engineering :: Foundry Technology
|
|
|
|
|
|
| 81. |
First step in reclaiming the moulding and core sand is |
| A. |
addition of moisture |
B. |
reproportioning of binder |
| C. |
separation of metal particles |
D. |
any of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 82. |
Average amount of sand required in a foundry for making one tonne of casting is nearly |
| A. |
0.1 tonne |
B. |
0.2 tonne |
| C. |
2 tonnes |
D. |
20 tonnes |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 83. |
Which of the following statement is correct? |
| A. |
Less sand is used per tonne of non-ferrous castings than for steel |
B. |
More sand is used per tonne of non-ferrous castings than for steel |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 84. |
Sand is broadly specified by |
| A. |
grain size |
B. |
colour |
| C. |
moisture content |
D. |
all of the above together |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 85. |
The hardness of the mould is affected by the proportion of ingredients in the sand and |
| A. |
the temperature |
B. |
refractoriness |
| C. |
degree of ramming |
D. |
shape of particles |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 86. |
Metal moulds are used in |
| A. |
green sand moulding |
B. |
dry sand moulding |
| C. |
loam moulding |
D. |
die casting process |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 87. |
When bench moulding is adopted using three boxes, the central box is called |
| A. |
cope |
B. |
cheek |
| C. |
drag |
D. |
none of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 88. |
Sodium silicate in sand in often used as |
| A. |
substitute of clay |
B. |
binder |
| C. |
refractory material |
D. |
permeability promotion agent |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 89. |
Which of the following process uses organic binder? |
| A. |
Shell moulding |
B. |
Furan process |
| C. |
Phenolic isocyanate process |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 90. |
The advantage of shell moulding is |
| A. |
Less sand requirement |
B. |
Process can be used for all cast metals |
| C. |
Good accuracy of dimensions |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|