Engineering :: Foundry Technology
|
|
|
|
|
|
| 201. |
Heat treatment of castings is usually done for |
| A. |
refinement of grain structure |
B. |
improving machinability |
| C. |
relieving internal stress |
D. |
any of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 202. |
Tempering is generally done to reduce all of the following EXCEPT: |
| A. |
Brittleness |
B. |
Ductility |
| C. |
Hardness |
D. |
Tensile strength |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 203. |
For stress relieving, castings are |
| A. |
heated to low temperature and furnace cooled |
B. |
heated by flame and air cooled |
| C. |
heated to a temperature around melting point and slowly cooled |
D. |
heated in stages and also cooled in stages |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 204. |
Local stress relief treatments are generally given to |
| A. |
non-ferrous castings |
B. |
small castings |
| C. |
too large castings |
D. |
all castings |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 205. |
Which heat treatment is applicable to aluminium alloy castings? |
| A. |
Stabilizing |
B. |
Solution heat treatment |
| C. |
Artificial ageing |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 206. |
For annealing of aluminium it is heated to |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 207. |
Annealing of aluminium castings |
| A. |
reduces tensile strength |
B. |
improves ductility |
| C. |
relieves micro stresses |
D. |
mechanical properties change |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 208. |
The percentage of sulphur in pig iron is generally |
| A. |
0.01% to 0.3% |
B. |
0.3% to 0.55% |
| C. |
0.6% to 0.79% |
D. |
0.8% to 0.9% |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 209. |
Pure iron melts at 1500?C. Presence of carbon |
| A. |
reduces the melting point |
B. |
increases the melting point |
| C. |
does not change the melting point |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 210. |
Presence of sulphur in cast iron |
| A. |
retards fluidity |
B. |
promotes brittleness |
| C. |
promotes oxidation |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|