|
|
|
|
|
| 171. |
The Social Contract theory paved the way for: |
| A. |
Rise of absolute monarchy |
B. |
Introduction of direct democracy |
| C. |
Growth of autocratic systems of governent |
D. |
Democracy |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 172. |
Rousseau's Social Contract theory exercised immense influence on: |
| A. |
The Glorious Revolution of 1688 in England |
B. |
The French Revolution of 1779 |
| C. |
The French Revolution of October 1917 |
D. |
The American War of independence |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 173. |
The view that the state arose not as the creator of law but the interpreter and enforcer of customs was expressed by: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 174. |
Who out of the followings made out a case for absolute monarchy: |
| A. |
Hobbes |
B. |
Locke |
| C. |
T.H.Green |
D. |
Rousseau |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 175. |
The Social Contract theory replaced: |
| A. |
The Force theory |
B. |
Divine Origin theory |
| C. |
Patriarchal theory |
D. |
Matriarchal theory |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 176. |
Who said that "Man is born free, and everywhere he is in chains"? |
| A. |
Aristotle |
B. |
Marx |
| C. |
Rousseau |
D. |
Locke |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 177. |
Which one of the following statements is not correct? |
| A. |
Locke's law of nature was nothing but a bundle of common senses |
B. |
Locke talks of two contracts Social and Governmental |
| C. |
Locke says that the Social Contract is superior to the Governmental Contract |
D. |
Locke held that the Governmental Contract was superior to the Social Contract |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 178. |
Which one of the followings is accepted as the true theory of the origin of state? |
| A. |
Divine Right theory |
B. |
Force theory |
| C. |
Social Contract theory |
D. |
Evolutionary theory |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 179. |
Which one of the following statements is correct? |
| A. |
Historical and evolutionary theories are the same |
B. |
Historical and evolutionary theories are two opposite theories |
| C. |
Historical and evolutionary theories have many common points |
D. |
Historical and evolutionary theories deal with the origin and functions of state respectively |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 180. |
The theory of origin of state which holds that the state is the result of slow process of growth is known as: |
| A. |
Organic Theory |
B. |
Social Contract Theory |
| C. |
Evolutionary Theory |
D. |
Patriarchal Theory |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|