|
|
|
|
|
| 241. |
Who asserted, "the state would ultimately wither away"? |
| A. |
Kant |
B. |
Marx |
| C. |
Aristotle |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 242. |
Who said: "a man who lives outside the polis is either a beast or a God"? |
| A. |
Aristotle |
B. |
Bodin |
| C. |
Plato |
D. |
Hobbes |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 243. |
The statement "State is an ethical institution which is indispensable for the full moral development of man" is associated with the: |
| A. |
Marxists |
B. |
Idealist |
| C. |
Anarchists |
D. |
Individualists |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 244. |
The modern state is also is also known as: |
| A. |
A nation state |
B. |
A federal state |
| C. |
An international state |
D. |
A liberal state |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 245. |
The nview that "State is an executive committee of the exploiting class" is associated with: |
| A. |
The Idealists |
B. |
The Anarchists |
| C. |
The Marxists |
D. |
All the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 246. |
Which one of the following theories contributed to the rise of totalitarian state in the present century? |
| A. |
Welfare Theory |
B. |
Legal Theory |
| C. |
Ethical Theory |
D. |
All the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 247. |
Who said: "good citizens make a good state and bad citizens make a bad state"? |
| A. |
Kant |
B. |
Aristotle |
| C. |
Marx |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 248. |
The fall of the Feudal States and rise of Nation States took place in: |
| A. |
The sixteenth century |
B. |
The seventeenth century |
| C. |
Eighteenth century |
D. |
Nineteenth century |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 249. |
What is the name of the book written by Miss Follett? |
| A. |
The New State |
B. |
The Two States |
| C. |
State and Sovereignty |
D. |
Lectures on Pluralism |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|