CSS :: Nature Theories and State Function
|
|
|
|
|
|
| 111. |
Which one of the functions listed below falls in the category of compulsory functions? |
| A. |
Regulation of trade and industry |
B. |
Protection of health and provision of medical relief |
| C. |
Maintenance of civil and criminal courts |
D. |
Maintenance of works of public utility |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 112. |
A welfare state performs: |
| A. |
Only walfare functions |
B. |
Only protective functions |
| C. |
Both protective and welfare functions |
D. |
Either protective or welfare function |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 113. |
One of the protective functions performed by the welfare state is: |
| A. |
Provision of education |
B. |
Regulation of working conditions |
| C. |
Protection of health |
D. |
Protection of family and property |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 114. |
A welfare state: |
| A. |
Does not impose any restriction on individual liberty |
B. |
Restricts individual liberty |
| C. |
Has nothing to do with liberty |
D. |
Allows only economic liberty |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 115. |
A welfare state believes in: |
| A. |
Principle of equal taxation |
B. |
Taxing only the industrialists |
| C. |
Graded taxation |
D. |
No taxation |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 116. |
One of the serious hurdles in the way of implementing the ideals of welfare state is: |
| A. |
Reluctance of government servants to assume more responsibility |
B. |
Indifferent attitude of the politicians |
| C. |
Lack of interest by the common people |
D. |
Reluctance of people to pay high taxes |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 117. |
The Socialists consider the state as: |
| A. |
A necessary evil |
B. |
An instrument of exploitation |
| C. |
A divine institution |
D. |
A positive good |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 118. |
In the economic sphere the Socialists are in favour of: |
| A. |
Free competition |
B. |
Regulation of means of production and distribution |
| C. |
Non-interference in the economic activities |
D. |
Multi-nationals |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 119. |
The term socialism was first used by: |
| A. |
Kroptikan |
B. |
Marx |
| C. |
Robert Owen |
D. |
Bentham |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 120. |
Who said that "Socialism is like a hat that has lost its shape because everybody wears it": |
| A. |
G.D.H. Cole |
B. |
C.E.M.Joad |
| C. |
T.H.Green |
D. |
H.J.Laski |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|