CSS :: Nature Theories and State Function
|
|
|
|
|
|
| 21. |
Who said that state existed for the life and continues to exist for the sake of good life? |
| A. |
Plato |
B. |
Aristotle |
| C. |
Spencer |
D. |
Montesquieu |
| E. |
G.B. Vico |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 22. |
Who said that state is march of God on earth? |
| A. |
Locke |
B. |
Rousseau |
| C. |
Hegel |
D. |
Montesquieu |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 23. |
India is a secular state because in it there is: |
| A. |
Equality of status |
B. |
Social Justice. |
| C. |
Equality before law |
D. |
Liberty of worship |
| E. |
Courts have power of judicial interpretation |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 24. |
Essential function of state these days is: |
| A. |
Maintenance of law and order |
B. |
Collection of maximum revenues |
| C. |
Punishing of the criminals |
D. |
To maintain good transport system |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 25. |
Marx considers state: |
| A. |
A means of revolution |
B. |
Class instrument |
| C. |
A welfare agency |
D. |
A law-making agency |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 26. |
Which of the following can be called a secular state namely which: |
| A. |
Is anti-religious |
B. |
Is irreligious |
| C. |
Declares all religions as state religions |
D. |
Does not distinguish people on the basis of religion |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 27. |
Liberalism' was written by: |
| A. |
Montesquieu |
B. |
Spencer |
| C. |
Leacock Hobbes |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 28. |
Which is considered as optimal function of the state? |
| A. |
Opening educational institutions |
B. |
Giving justice to the people |
| C. |
Preserving life of the people |
D. |
Preserving law and order |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 29. |
Which one of the following to day is not considered as function of the state? |
| A. |
Imposing of taxes |
B. |
Interfering in the religion of the people |
| C. |
Giving education to the people |
D. |
Protecting one class of people against the other |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 30. |
According to Syndicalists the functions of the state should be taken over by: |
| A. |
Bureaucrats |
B. |
Priests |
| C. |
Syndicates |
D. |
Capitalists |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|