Engineering :: Thermodynamics
|
|
|
|
|
|
| 201. |
In an isothermal process |
| A. |
Temperature remains constant |
B. |
Pressure remains constant |
| C. |
Volume remains constant |
D. |
Kinetic energy remains constant |
| E. |
Inter-molecular energy remain constant |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 202. |
A thermistor is a |
| A. |
Thermocouple |
B. |
Thermometer |
| C. |
Thermos flask |
D. |
Miniature resistance |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 203. |
The difference between two specific heats of a gas is equal to universal gas constant |
| A. |
When 1 gm of gas is heated |
B. |
When 1 molecule of gas is heated |
| C. |
When 1 gm molecule heated |
D. |
When 1 gm molecule heated |
| E. |
When any amount of gas is heated |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 204. |
During an adiabatic expansion the increase in volume is associated with |
| A. |
Decrease in pressure and decrease in temperature |
B. |
Increase in pressure and decrease in temperature |
| C. |
Increase in pressure and increase in temperature |
D. |
Decrease in pressure and increase in temperature |
| E. |
Depends on other factors |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 205. |
In an adiabatic change the system |
| A. |
Takes heat from the surroundings |
B. |
Gives heat to the surrounding |
| C. |
Exchanges no heat with the surroundings |
D. |
Partly takes heat and partly leaves to the surroundings |
| E. |
Heat taken from surroundings is exactly equal to heat rejected to surroundings |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 206. |
The process in which no heat enters or leaves the system is called |
| A. |
Isobaric |
B. |
Isothermal |
| C. |
Isentropic |
D. |
Isochoric |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 207. |
The ratio of the rise in temperature of a gas when compressed adiabatically to that when compressed isothermally to the same extent is |
| A. |
More than 1 |
B. |
Less than 1 |
| C. |
Equal to 1 |
D. |
Depends on the gas |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 208. |
Work done by an expanding gas under adiabatic condition results in |
| A. |
No change in temperature |
B. |
Temperature increase |
| C. |
Temperature decrease |
D. |
Temperature decreases first and then increase |
| E. |
Temperature increase first and then decrease |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 209. |
An amount of heat given to a gas under isothermal conditions will be |
| A. |
For a temperature rise |
B. |
For doing external work |
| C. |
For doing external work and also for a temperature rise |
D. |
For increasing the internal energy of the gas |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 210. |
In an adiabatic compression the decrease in volume is associated with |
| A. |
Decrease in temperature and increase in pressure |
B. |
Decrease in temperature and decrease in pressure |
| C. |
Increase in temperature and decrease in temperature |
D. |
Increase in temperature and increase in pressure |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|