Engineering :: Thermodynamics
|
|
|
|
|
|
| 171. |
Which of the following turbines cannot be set below the maximum tail race level |
| A. |
Pelton |
B. |
Francis |
| C. |
Kaplan |
D. |
Propeller |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 172. |
If during a process, the entropy of the isolated system increases, the process is |
| A. |
Adiabatic |
B. |
Isothermal |
| C. |
Reversible |
D. |
Irreversible |
| E. |
Ideal |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 173. |
Isentropic flow is |
| A. |
Irreversible adiabatic flow |
B. |
Ideal fluid flow |
| C. |
Perfect gas flow |
D. |
Frictionless reversible flow |
| E. |
Change in entropy is zero |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 174. |
The unit of Universal Gas constant is |
| A. |
erg/?K |
B. |
kcal/?K |
| C. |
Dynes/?K |
D. |
W/m?K |
| E. |
It is dimensionless |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 175. |
Thermodynamic equilibrium is completely defined by the specifications of |
| A. |
Internal energy |
B. |
Generalized displacement |
| C. |
All the above together |
D. |
None of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 176. |
In which case the work done per kg of air compressed from 1.05 ata, 15?C to 6.3 ata is minimum |
| A. |
Adiabatic |
B. |
Polytropic with index n = 1.3 |
| C. |
Polytropic with index n = 1.35 |
D. |
Polytropic with index n = 1.40 |
| E. |
Isothermal |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 177. |
Draught ensures supply of |
| A. |
Feed water |
B. |
Air for combustion |
| C. |
Superheated steam |
D. |
Coad to the boiler |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 178. |
Exhaust gases from a engine possess |
| A. |
Potential energy |
B. |
Kinetic energy |
| C. |
Chemical energy |
D. |
Solar energy |
| E. |
Stored energy |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 179. |
The extension and compression of a helical spring is an example of |
| A. |
Thermodynamic cycle |
B. |
Adiabatic process |
| C. |
Isothermal process |
D. |
Irreversible process |
| E. |
Reversible process |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 180. |
Diffusion is |
| A. |
Mixing of two portions of fluid |
B. |
Mixing of a gas in two containers at different pressures |
| C. |
Mixing of two portions of a fluid at different temperatures |
D. |
Mixing of unlike fluids |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|