Engineering :: Thermodynamics
|
|
|
|
|
|
| 181. |
At critical point the latent enthalpy of vaporisation is |
| A. |
Only depends on temperature |
B. |
Zero |
| C. |
Maximum |
D. |
Minimum |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 182. |
Economiser in the boiler heats the |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 183. |
Least value of specific heat |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 184. |
The process during which external work done is not zero, is |
| A. |
Constant volume process |
B. |
Constant pressure process |
| C. |
Throttling |
D. |
Free expansion |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 185. |
Which of the following relations is not applicable to free expansion process? |
| A. |
Heat supplied = Zero |
B. |
Heat rejected = Zero |
| C. |
Work done = Zero |
D. |
Change in temperature = Zero |
| E. |
Change in internal energy = Zero |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 186. |
Which of the following relations is not valid during throttling process? |
| A. |
Total heat = Constant |
B. |
Pressure drop = Zero |
| C. |
External work done = Zero |
D. |
Change in internal energy = Zero |
| E. |
Change in enthalpy = Zero |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 187. |
The specific heat of water |
| A. |
Increases with rise of temperature |
B. |
Decreases with rise of temperature |
| C. |
Does not change with temperature |
D. |
First decreases, reaches a minimum value and then increases |
| E. |
First increases, reaches a maximum value and then decreases. |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 188. |
A substance above critical temperature exists as |
| A. |
Solid |
B. |
Liquid |
| C. |
Gas |
D. |
Unsaturated vapour |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 189. |
Isothermals are curves obtained by drawing |
| A. |
P against T |
B. |
PV against T |
| C. |
P against V |
D. |
PV against V |
| E. |
V against T |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 190. |
In any process the maximum amount of mechanical energy that can be converted to heat |
| A. |
Depends upon the amount of friction |
B. |
Depends upon the intake and exhaust temperature |
| C. |
Depends upon whether kinetic energy is involved |
D. |
Is 50% |
| E. |
Is 100% |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
Read more:
|
|