Engineering :: Thermodynamics
|
|
|
|
|
|
| 271. |
When a bicycle pump is operated slowly the process of compression will be nearly |
| A. |
Isothermal process |
B. |
Constant volume process |
| C. |
Constant pressure process |
D. |
Throttling process |
| E. |
Free compression |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 272. |
Which of the following does not change during an-ideal throttling process? |
| A. |
Enthalpy |
B. |
Enthalpy and temperature |
| C. |
Temperature and pressure |
D. |
Pressure and volume |
| E. |
Pressure, volume and temperature |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 273. |
In a Carnot cycle the heat is rejected at |
| A. |
Constant volume |
B. |
Constant pressure |
| C. |
Constant temperature |
D. |
Constant enthalpy |
| E. |
Constant entropy |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 274. |
In a Joule cycle, the heat is rejected at |
| A. |
Constant volume |
B. |
Constant pressure |
| C. |
Constant temperature |
D. |
Constant enthalpy |
| E. |
Constant entropy |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 275. |
The area of pv diagram for a Carnot cycle represents |
| A. |
Work done |
B. |
Temperature drop |
| C. |
Enthalpy drop |
D. |
Total heat supplied |
| E. |
Volume and pressure ratios. |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 276. |
Maxwell's thermodynamic relations are valid for |
| A. |
Closed system only |
B. |
All processes |
| C. |
Only reversible processes |
D. |
A thermodynamic system in equilibrium |
| E. |
Transient conditions only |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 277. |
In case the thermal efficiency of an engine becomes 100% it will violate |
| A. |
Zeroth law of thermodynamics |
B. |
First law of thermodynamics |
| C. |
Second law of thermodynamics |
D. |
Third law of thermodynamics |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 278. |
In case of six stage compression of air for minimum work conditions |
| A. |
Pressure rise per stage will be equal |
B. |
Work done in successive stages will be in geometrical progression |
| C. |
Cylinder volumes will be identical |
D. |
Piston diameters will be identical |
| E. |
Temperature rise in the cylinders will be the same |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 279. |
The mixture formation in a carburettor is based on the principle of |
| A. |
Law of vapours |
B. |
Daltons law |
| C. |
Pascal's law |
D. |
Newtons law of motion |
| E. |
Venturi principle |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 280. |
In case of centrifugal compressors the phenomenon of fixed mass flow rate in compressor regardless of pressure ratio is known as |
| A. |
Surging |
B. |
Stalling |
| C. |
Choking |
D. |
Regeneration |
| E. |
Recirculation |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|