Engineering :: Thermodynamics
|
|
|
|
|
|
| 281. |
In case of centrifugal compressors, the phenomenon of air stream not able to follow the blade contour of an axial compressor is known as |
| A. |
Surging |
B. |
Stalling |
| C. |
Regeneration |
D. |
Recirculation |
| E. |
Feedback |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 282. |
In centrifugal compressors, the ratio of outlet whirl velocity to blade velocity at outlet is known as |
| A. |
Slip factor |
B. |
Gauge factor |
| C. |
Feedback factor |
D. |
Velocity factor |
| E. |
Reheat factor |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 283. |
Which of the following is not a positive displacement compressor? |
| A. |
Centrifugal compressor? |
B. |
Single stage reciprocating compressor |
| C. |
Double acting reciprocating compressor |
D. |
Roots blower |
| E. |
Vane type compressor |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 284. |
The ratio of enthalpy rise in rotor of a centrifugal compressor to the enthalpy rise in stage is called |
| A. |
Volumetric efficiency |
B. |
Adiabatic efficiency |
| C. |
Degree of reaction |
D. |
Static pressure ratio |
| E. |
Dynamic pressure ratio |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 285. |
In case of axial flow compressors for minimum fluid driction and blade tip clearance losses, the blades of an axial flow compressor are disigned for |
| A. |
90% reaction |
B. |
75% reaction |
| C. |
60% reaction |
D. |
53% reaction |
| E. |
Less than 50% reaction |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 286. |
In axial flow compressors, the phenomenon of stalling of blades occurs when |
| A. |
Blades vibrate violently |
B. |
Blades fail due to creep |
| C. |
Air stream is not able to follow the blade contour |
D. |
Air stream blocks the passage |
| E. |
Air stream flows with sonic velocity |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 287. |
In case of centrifugal compressors the phenomenon of unsteady, periodic and reversed flow is known as |
| A. |
Surging |
B. |
Stalling |
| C. |
Choking |
D. |
Either of above |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 288. |
Which one of the following is an indirect reaction device? |
| A. |
Turbojet |
B. |
Ramjet |
| C. |
Pulsejet |
D. |
Propeller |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 289. |
Which of the following does not use ambient air for propulsion? |
| A. |
Turbojet |
B. |
Turboprop |
| C. |
Rocket |
D. |
Pulsojet |
| E. |
Propellor |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 290. |
Which of the engine is used for fighter bombers? |
| A. |
Turbo prop |
B. |
Turbojet |
| C. |
Ramjet |
D. |
Rockets |
| E. |
Pulsejet |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|