Engineering :: Thermodynamics
|
|
|
|
|
|
| 161. |
Thermal efficiency of most of the internal combustion engines lies in the range |
| A. |
90 to 100 percent |
B. |
75 to 90 percent |
| C. |
50 to 75 percent |
D. |
35 to 50 percent |
| E. |
20 to 35 percent |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 162. |
A gas which obeys kinetic theory perfectly is known as |
| A. |
Monoatomic gas |
B. |
Diatomic gas |
| C. |
Real gas |
D. |
Pure gas |
| E. |
Perfect gas |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 163. |
In a reversible polytropic process |
| A. |
Some heat transfer occurs |
B. |
The entropy remains constant |
| C. |
Enthalpy remains constant |
D. |
Internal energy remains constant |
| E. |
Temperature remains constant |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 164. |
Which of the following is conserved across a shock wave? |
| A. |
Temperature |
B. |
Pressure |
| C. |
Momentum |
D. |
All of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 165. |
Within the boiler, the temperature of steam is highest in |
| A. |
Water drum |
B. |
Water tubes |
| C. |
Water walls |
D. |
Super heater |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 166. |
Which of the following is not a property of the system? |
| A. |
Temperature |
B. |
Pressure |
| C. |
Specific volume |
D. |
Work |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 167. |
Heat exchanger used in a steam condenser of a thermal power plant is |
| A. |
Direct contact type |
B. |
Recuperator type |
| C. |
Regenerator type |
D. |
Any one of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 168. |
The rate of discharge through the nozzle |
| A. |
remains same |
B. |
decreases |
| C. |
increases |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 169. |
When a gas is to be stored, the type of compression that would be ideal is |
| A. |
Isothermal |
B. |
Adiabatic |
| C. |
Polytropic |
D. |
Constant pressure |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 170. |
A process which does not dissipate available energy is known as |
| A. |
Adiabatic process |
B. |
Isothermal process |
| C. |
Ideal process |
D. |
Frictionless process |
| E. |
Energyless process |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|