Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 421. |
The radial component of velocity in a free vortex is |
| A. |
zero |
B. |
directly proportional to the radial distance |
| C. |
inversely proportional to the radial distance |
D. |
inversely proportional to the square of the radial distance |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 422. |
The loss of head due to sudden enlargement is attributed to |
| A. |
viscosity of fluid |
B. |
generation of heat |
| C. |
roughness of the pipe |
D. |
production and dissipation of turbulent energy |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 423. |
The capillary rise in a narrow two-dimensional slit of width 'W' is |
| A. |
helf of that in a capillary tube of diameter 'W' |
B. |
two-thirds of that in a capillary tube of diameter 'W' |
| C. |
One-third of that in a capillary tube of diameter 'W' |
D. |
One-fourth of that in a capillary tube of diameter 'W' |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 424. |
When the rheogram for a fluid at any temperature and pressure is a straight line passing through origin, the fluid is said to be |
| A. |
Ideal plastic |
B. |
Bingham |
| C. |
Newtonian |
D. |
Non-Newtonian |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 425. |
When the shear stress acting on a fluid is removed |
| A. |
the body retains its new shape and position |
B. |
the body regains its original shape and position slowly |
| C. |
the body regains its original shape and position immediately |
D. |
the body regains its original shape but remains in the new position |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 426. |
An imaginary line drawn through a flow field such that the tangent at any point gives the velocity vector at an instant is known as |
| A. |
path line |
B. |
streak line |
| C. |
steam line |
D. |
either of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 427. |
For a floating ship to be in equilibrium the metacentre should be |
| A. |
exactly at the centre of gravity |
B. |
close to centre of gravity |
| C. |
below the centre of gravity |
D. |
above the centre of gravity |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 428. |
Submerged weight of a body is |
| A. |
greater than its weight in vacuum |
B. |
greater than its weight in air |
| C. |
equal to its weight in air |
D. |
less than its weight in air |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 429. |
The centre of pressure of a fully submerged body is almost always located |
| A. |
above the centroid |
B. |
at the centroid |
| C. |
closer to the centroid |
D. |
bolow the centroid |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 430. |
The existence of velocity potential in fluid indicates that |
| A. |
the flow is rotational |
B. |
the vorticity must be zero |
| C. |
the vorticity must be non-zero |
D. |
the circulation around any closed curve must have a definite value |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|