Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 441. |
A hydraulic jump is classified on the basis of initial |
| A. |
Weber number |
B. |
Mach number |
| C. |
Reynolds number |
D. |
Froude number |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 442. |
In open channels, under critical flow conditions, the velocity head is equal to |
| A. |
the depth of flow |
B. |
two-thirds of the depth of flow |
| C. |
half the depth of flow |
D. |
one-fourth the depth of flow |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 443. |
In an open channel, under critical depth |
| A. |
specific energy is zero |
B. |
specific energy is minimum |
| C. |
specific energy is maximum |
D. |
specific energy is least varying |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 444. |
For a given bed, roughness and discharge when the wetted perimeter is minimum, the which of the following is also minimum? |
| A. |
velocity |
B. |
discharge |
| C. |
hydraulic radius |
D. |
cross-sectional area. |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 445. |
The maximum velocity through a circular channel takes place when the depth of flow is equal to |
| A. |
0.95 times the diameter |
B. |
0.81 times the diameter |
| C. |
0.50 times the diameter |
D. |
0.37 times the diameter |
| E. |
0.25 times the diameter |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 446. |
For a supersonic flow, velocity |
| A. |
increases with decrease in area of flow |
B. |
increases with increase in area of flow |
| C. |
does not change with variation in area of flow |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 447. |
The angle of contact (0) between water and glass tube in case of capillary rise is equal to |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 448. |
What flow rate in m3/s, is needed using a 20 : 1 scale model of a dam over which 4m3/s of water flows? |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 449. |
It is proposed to model a submarine moving at 10 m/s by taking a 10 : 1 scale model. What velocity, in m/s, would be needed in the model study? |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 450. |
The drag force on a 40 : 1 scale model of a ship is measured to be 10 N. What force, in kN, is expected on the ship? |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|