Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 381. |
The minimum diameter necessary to avoid the capillary rise in the manometer is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 382. |
Notch is a device used for measuring |
| A. |
Rate of flow through pipes |
B. |
Rate of flow through a small channel |
| C. |
Velocity through a pipe |
D. |
Velocity through a small channel |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 383. |
When the rheogram is linear but does not pass through origin, fluid is said to be |
| A. |
Newtonian |
B. |
Non-newtonian |
| C. |
Ideal plastic |
D. |
Bingham. |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 384. |
The glass is considered as a |
| A. |
solid |
B. |
crystal |
| C. |
frozen liquid |
D. |
liquid metal |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 385. |
One poise is equivalent to |
| A. |
1 gm/cm sec |
B. |
9.8 dyne/sec |
| C. |
98 kgf sec/m2 |
D. |
1 kg/m-hr |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 386. |
A hydrograph is is a plot of |
| A. |
Rainfall intensity against time |
B. |
Discharge against time |
| C. |
Cumulative rainfall against time |
D. |
Cumulative run off against time |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 387. |
A bulb turbine is a |
| A. |
low head turbine |
B. |
medium head turbine |
| C. |
high head turbine |
D. |
high head high rpm turbine |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 388. |
The coefficient of discharge (Cd) of an orifice varies with |
| A. |
Reynold number |
B. |
Weber number |
| C. |
Froude number |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 389. |
Under which of the following conditions, Bernoulli's equation cannot be applied? |
| A. |
When the flow is rotational |
B. |
When the flow is turbulent |
| C. |
When the flow is unsteady |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 390. |
The river flow during floods can be classified as |
| A. |
Steady uniform flow |
B. |
Unsteady uniform flow |
| C. |
steady non-uniform flow |
D. |
unsteady non-uniform flow |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|