Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 331. |
The dam constructed on river chambal is |
| A. |
Jawaha Sagar |
B. |
Rana Pratap Sagar |
| C. |
Gandhi Sagar |
D. |
All of the above three |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 332. |
Koyna dam is located in |
| A. |
Gujrat |
B. |
Karnataka |
| C. |
Maharashtra |
D. |
Madhya Pradesh |
| E. |
Rajasthan |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 333. |
The falling drops of rain acquire spherical shape on account of |
| A. |
Viscosity |
B. |
Surface tension |
| C. |
Compressibility |
D. |
Buoyancy |
| E. |
Vapour pressure |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 334. |
Which of the following pumping device for supplying water to boiler does not have moving parts? |
| A. |
Single stage centrifugal pump |
B. |
Multistage centrifugal pump |
| C. |
Steam injector |
D. |
Simplex pump |
| E. |
Duplex pump |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 335. |
A foot valve is provided on |
| A. |
Centrifugal pumps |
B. |
Kaplan turbines |
| C. |
Pelton wheels |
D. |
High pressure devices |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 336. |
The foot valve is provided |
| A. |
On suction line |
B. |
On delivery line |
| C. |
Both suction and delivery line |
D. |
Neither suction nor delivery lines |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 337. |
Which of the following component of a reciprocating pump is not made of cast iron? |
| A. |
Cylinder |
B. |
Air vessel |
| C. |
Foot valve |
D. |
Shaft |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 338. |
The breaking up of a liquid into fine droplets by spraying is called |
| A. |
Vaporization |
B. |
Atomization |
| C. |
Venturi effect |
D. |
Osmosis |
| E. |
Carburetion |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 339. |
Red wood viscometer |
| A. |
Compares viscosities of fluids |
B. |
Measures absolute viscosity |
| C. |
Measures dynamic viscosity |
D. |
Measures kinematic viscosity |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 340. |
Which of the following is not a dimensionless quantity? |
| A. |
Specific gravity |
B. |
Pressure coefficient |
| C. |
Darcy weisbach friction factor |
D. |
Kinematic viscosity |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|