Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 321. |
Which one of the following is an integrator |
| A. |
Transformer |
B. |
Exciter |
| C. |
Lightning arrestor |
D. |
Oil circuit breaker |
| E. |
Bus-bar |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 322. |
Which one of the following results in loss in an electric generator |
| A. |
Air drag |
B. |
Friction in bearing |
| C. |
Direct current power for excitation |
D. |
Heat generated in armature winding |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 323. |
Specific speed (fps) = k x specific speed (metric where value of k is (for turbines) |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 324. |
An electric overhead crane is specified by |
| A. |
Capacity in tons |
B. |
Span |
| C. |
Travel |
D. |
All of the above |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 325. |
Critical speed of turbine is |
| A. |
Same as maximum operating speed |
B. |
Same as run away speed |
| C. |
The speed at which shaft will break |
D. |
The speed at which the number of natural vibrations or natural frequency equals the number of revolutions per minute |
| E. |
The speed equal to synchronous speed of generator |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 326. |
The most popular generation voltage in hydro-electric power stations in India is |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 327. |
The highest voltage at which power is transmitted in India is |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 328. |
Bhakra dam is constructed on river |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 329. |
Nagarjuna Sugar dam has been constucted on river |
| A. |
Periyar |
B. |
Cauvery |
| C. |
Kali |
D. |
Krishna |
| E. |
Mabanadi |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 330. |
The state in which Hirakund dam is established is |
| A. |
West Bengal |
B. |
Bihar |
| C. |
Orissa |
D. |
Madhya Pardesh |
| E. |
Uttar Pradesh |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|