Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 221. |
If a centrifugal pump is noisy in operation, the cause may be |
| A. |
Priming faulty |
B. |
Suction head too high |
| C. |
Air in water |
D. |
Discharge head too high |
| E. |
Mechanical defect |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 222. |
In axial flow turbines |
| A. |
Water enters radially but leaves axially |
B. |
Water enters axially but leaves radially |
| C. |
Water enters at an angle but leaves axially |
D. |
Water enters axially and leaves axially |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 223. |
Mixed flow turbine are |
| A. |
Radial inward flow type |
B. |
Radial outward flow type |
| C. |
Partly rdial partly axial |
D. |
Parallel flow type |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 224. |
In an impulse turbine |
| A. |
Water must be admitted over the whole circumference |
B. |
It is not possible to regulate the flow without loss |
| C. |
Wheel must run full and kept entirely submerged in water below the tailrace |
D. |
The pressure in the driving fluid as it moves over the vanes is atmospheric |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 225. |
In MLT system the dimensions of angular momentum would be |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 226. |
Which of the following forces do not act on fluids |
| A. |
Inertia |
B. |
Viscous force |
| C. |
Gravity |
D. |
Pressure |
| E. |
Torsion |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 227. |
Which of the following forces does not act in case of fluids? |
| A. |
Centrifugal force |
B. |
Tensile force |
| C. |
Vibratory force |
D. |
Elastic force |
| E. |
Gravity force |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 228. |
Capillarity is due to |
| A. |
Cohesion |
B. |
Adhesion |
| C. |
Adhesion and cohesion |
D. |
Molecular structure |
| E. |
Gravity |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 229. |
The pressure in metres of oil (specific gravity 0.85) equivalent to 42.5 m of water is |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 230. |
In order to avoid a correction for the effect of capillarity in manometers, the diameter of the tube should be |
| A. |
Less than 1 mm |
B. |
Less than 3 mm |
| C. |
Less than 4.5 mm |
D. |
Greater than or equal to 6 mm |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|