Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 211. |
Select a common dimensionless parameter in fluid mechanics from the following: |
| A. |
Angular velocity |
B. |
Kinematic viscosity |
| C. |
Specific gravity |
D. |
Specific weight |
| E. |
None of the these answers |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 212. |
The boundary layer separation takes place if |
| A. |
Pressure gradient is zero |
B. |
Pressure gradient is positive |
| C. |
Pressure gradient is negative |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 213. |
The surface tension has the units |
| A. |
Newtons/m |
B. |
Newtons/m2 |
| C. |
Newtons/m2 |
D. |
Newtons |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 214. |
Separation is caused by |
| A. |
Reduction of pressure to vapour pressure |
B. |
Reduction of pressure gradient to zero |
| C. |
An adverse pressure gradient |
D. |
The boundary layer thickness reducing to zero |
| E. |
None of these answers |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 215. |
The wake |
| A. |
Is a region of high pressure |
B. |
Is the principal cause of skin friction |
| C. |
Always occurs when deformation drag predominates |
D. |
Always occurs after a separation point |
| E. |
Is none of these answers |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 216. |
The magnitude of water hammer depends on |
| A. |
The length of pipeline |
B. |
The speed at which the valve is closed |
| C. |
To elastic properties of the liquid flowing through the pipe |
D. |
The elastic properties of the pipe material |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 217. |
When power is transmitted through a considerable distance by means of water under pressure, the maximum power is transmitted when |
| A. |
Frictional loss of head is one third of the total head supplied |
B. |
Frictional loss of head is half of the total head supplied |
| C. |
Frictional loss of head is 10% of the total head |
D. |
Eficiency of transmission is 75% |
| E. |
Loss in transmission is 17.7%. |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 218. |
Hammer blow in pipe occurs when |
| A. |
Pipe is hit with hammer |
B. |
Pipe bursts under high fluid pressure |
| C. |
Excessive leakage occurs in pipe |
D. |
Flow of fluid through pipe is gradually brought to rest by the closing of valve |
| E. |
Flow of fluid through pipe is suddenly brought to rest by the closing of the valve |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 219. |
The ratio inertia forces/surface tension force gives a non-dimensional number known as |
| A. |
Weber number |
B. |
Shround number |
| C. |
Cauchy number |
D. |
Euler number |
| E. |
Froude number |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 220. |
The ratio of inertia force to pressure forces is related with a non-dimensional number known as |
| A. |
Reyonolds number |
B. |
Euler number |
| C. |
Nusselt number |
D. |
Mach number |
| E. |
Weber number |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|