Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 201. |
In case of channels, shooting flow does not occur |
| A. |
In a channel with low gradient |
B. |
In a horizontal channel |
| C. |
In a steep channel |
D. |
In a trapezoidal channel |
| E. |
Directly after a hydraulic jump |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 202. |
A stream line |
| A. |
Is the line of equal velocity in a flow |
B. |
Is the line along which the rate of pressure drop is uniform |
| C. |
Is the line along the geometrical centre of the flow |
D. |
Occurs in all types of flow |
| E. |
Is fixed in space in steady flow |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 203. |
In laminar flow |
| A. |
Experimentation is required for the sirmplest flow cases |
B. |
Newton's law of viscosity applies |
| C. |
The fluid particles move in irregular and haphazard paths |
D. |
The viscosity is unimportant |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 204. |
A hydraulic ram is a device |
| A. |
To generate high pressures |
B. |
To temporarily store the energy of water |
| C. |
To increase the intensity of pressure |
D. |
To lift small quantity of water to a greater height by means of large quantity of water falling through small height |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 205. |
The resultant upward pressure of a fluid on a floating body is equal to the wirght of the fluid displaced by the body. This is known as |
| A. |
Pascals law |
B. |
Reynolds principle |
| C. |
Archimedes principle |
D. |
Schmidt's hypothesis |
| E. |
Bernoulli's theorem |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 206. |
The hydraulic radius is given by |
| A. |
Wetted perimeter divided by area |
B. |
Area divided by square of wetted perimeter |
| C. |
Square root of area |
D. |
Area divided by wetted perimeter |
| E. |
None of these answers |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 207. |
A hydraulic intensifier is a device |
| A. |
To lift small quantities of water through large head by means of large quantity of water falling through small height |
B. |
To generate high pressure |
| C. |
To increase the intensity of pressure of water by means of the energy of a large quantity of water at low pressure |
D. |
To temporarily store the energy of water |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 208. |
In reaction turbine the draft tube is used |
| A. |
To transport water to downstream without eddies |
B. |
To reconvert kinetic energy to flow energy by a gradual expansion of the flow cross-section |
| C. |
To increase the effective head |
D. |
To prevent air from entering |
| E. |
To run the turbine full |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 209. |
Mach number is significant in |
| A. |
High speed flow of water |
B. |
Flow of highly viscous fluids |
| C. |
Flow of metallic fluids |
D. |
Flow in air at speeds more than that of sound |
| E. |
Flow in space above the atmosphere of air |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 210. |
In an open channel the discharge corresponding to critical depth is |
| A. |
Minimum |
B. |
Maximum |
| C. |
Zero |
D. |
Average |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|