Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 451. |
The power output of a 10 : 1 scale model of a hydro turbine is measured to be 20 W. The power output in kW expected from the prototype is |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 452. |
The velocity in a 2 cm-diameter pipe is 20 m/s. If the pipe enlarges to 5 cm diameter velocity, in m/s, will be |
Answer: Option E
Explanation:
|
| 453. |
The angle of contact (0) between mercury and glass tube in case of capillary depression is |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 454. |
The locus of elevations that water will rise in a series of pitot tube is called |
| A. |
the hydraulic grade line |
B. |
the pressure head |
| C. |
the energy grade line |
D. |
the velocity head |
| E. |
the head loss |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 455. |
In a completely turbulent flow the head loss |
| A. |
increases with the velocity |
B. |
increases with diameter |
| C. |
increases with flow rate |
D. |
decreases with wall roughness |
| E. |
increases with the velocity squared |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 456. |
Four cars, with a mass of 1500 kg each, are loaded on a 6 m wide, 12 m long small car ferry. How far, in cm, will it sink in the water? |
Answer: Option E
Explanation:
|
| 457. |
Bluff body |
| A. |
Surface is smooth so that friction can be neglected |
B. |
Surface coincides with stream lines |
| C. |
Surface does not coincide with stream lines |
D. |
Surface perpendicular to stream lines |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 458. |
When a fluid is at rest, the shear stress is |
| A. |
maximum |
B. |
zero |
| C. |
between zero and maximum |
D. |
unpredictable |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 459. |
The flow of a fluid in a pipe takes place from |
| A. |
higher level to lower level |
B. |
small end to large end |
| C. |
higher pressure to lower pressure |
D. |
lower pressure to higher pressure |
| E. |
higher energy to lower energy |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 460. |
A pressure of 500 kPa applied to 2 m3 if liquid results in a volume change of 0.004 m3. The bulk modulus, in Mpa, is |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|