CSS :: Agriculture Genetics Plant Breeding and Biotechnology
|
|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 181. |
Which one of the following is the site of protein synthesis? |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 182. |
In mass selection, plants are selected on the basis of: |
| A. |
Phenotypes |
B. |
Genotypes |
| C. |
Homozygosity |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 183. |
In pedigree breeding single plants are selected in which one of the following generation: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 184. |
In potato the inflorescence is: |
| A. |
Helicoid |
B. |
Scropioid cyme |
| C. |
Umbel |
D. |
Raceme |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 185. |
In Primula sp: |
| A. |
Sporophytic incompatibility found |
B. |
Gametophytic incompatibility found |
| C. |
Heteromorphic incompatibility found |
D. |
Homomorphic incompatibility found |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 186. |
In RNA, nitrogen bases are same as in DNA except: |
| A. |
Uracil instead of Thymlnine |
B. |
Cytosin instead of Thymine |
| C. |
Adenine instead of Guanine |
D. |
Thymine instead of Adenine |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 187. |
In self-incompatibility system: |
| A. |
Pollen not produced |
B. |
Self pollination takes place |
| C. |
Pollen does not germinate on self-pollination |
D. |
All are correct |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 188. |
In solanaceae, the flowers are: |
| A. |
Actionomorphic bisexual and epigynous |
B. |
Zygomorphic, unisexual and perigynous |
| C. |
Actinomorphic, bisexual and hypogynous |
D. |
Actinomorphic, bisexual and perigynous |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 189. |
In sorghum somatic chromosome number is 20. What would be its chromosome number in the endosperm? |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 190. |
Which one f the following is not dioecious plant? |
| A. |
Datepalm |
B. |
Vallisnaria |
| C. |
Maize |
D. |
Papaya |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|