CSS :: Agriculture Genetics Plant Breeding and Biotechnology
|
|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 131. |
For Hardy - Weinberg law to operate: |
| A. |
The population should be large |
B. |
There should be open pollination |
| C. |
There should be no selection |
D. |
ll the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 132. |
Formation of new genes takes place due to: |
| A. |
Inversion |
B. |
Transduction |
| C. |
Transversion |
D. |
Mutation |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 133. |
Fruit of candytuft is known as: |
| A. |
Legume |
B. |
Siliqua |
| C. |
Silicula |
D. |
Capsule |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 134. |
Fruit of pea is known as: |
| A. |
Legume |
B. |
Follicle |
| C. |
Siliqua |
D. |
Capsule |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 135. |
Fruit of sunflower is: |
| A. |
Caryopsis |
B. |
Samara |
| C. |
Cypsela |
D. |
Nut |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 136. |
Fruits of calotropis are: |
| A. |
Legume |
B. |
Siliqua |
| C. |
Capsule |
D. |
Follicle |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 137. |
Fusion of the one sperm (male gamete) and definitive nucleus results in the formation of: |
| A. |
Endosperm |
B. |
Embryo |
| C. |
Saprophyte |
D. |
Zygote |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 138. |
Who established that character is transmitted from generation to generation through chromosomes? |
| A. |
Robert Brown |
B. |
Robert Hooke |
| C. |
Nawaschin |
D. |
Strasburger and Hertwig |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 139. |
Generally embryosac is: |
| A. |
Monosporic |
B. |
Bisporic |
| C. |
Tetrasporic |
D. |
Octosporic |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 140. |
Genes are made up of: |
| A. |
RNA only |
B. |
DNA only |
| C. |
RNA nd DNA |
D. |
Proteins |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|