CSS :: Agriculture Genetics Plant Breeding and Biotechnology
|
|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 151. |
Heritability may be defined as the: |
| A. |
Interaction product of genotype with environment |
B. |
Sum total of hereditary material present in a species |
| C. |
Degree of resemblance between the original and the selected plants |
D. |
Proportion of phenotypic variability, which is due to heredity |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 152. |
Heterosis is commercially exploited in: |
| A. |
Cross pollinated species |
B. |
Often cross-pollinated species |
| C. |
Self-pollinated species |
D. |
Vegetatively propagated species |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 153. |
Heterosis over the better parent is called as: |
| A. |
Relative heteroisi |
B. |
Standard heterosis |
| C. |
Pseudoheterosis |
D. |
Heterbeltiosis |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 154. |
How many cells will be produced from a cell if the cell divides meiotically? |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 155. |
Hugo de Vries, who defined the 'mutation', was: |
| A. |
Dutch Botanist |
B. |
French Bacteriologist |
| C. |
English Botanist |
D. |
Russian Biologist |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 156. |
Hybrid seeds can be produced through open pollination with the use of: |
| A. |
Inbreds |
B. |
Clones |
| C. |
Pure lines |
D. |
Male sterile lines |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 157. |
Hydrilla is a: |
| A. |
Hydrophyte |
B. |
Mesophyte |
| C. |
Hygrophyte |
D. |
Xerophyte |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 158. |
ICRISAT deals with: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 159. |
If a character is cytoplasmically controlled then: |
| A. |
The progeny resembles female parent |
B. |
The progeny resembles male parent |
| C. |
It's segregation of 3:1 is observed in F1 |
D. |
15:1 segregation in F1 |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 160. |
If a dihybrid is test crossed, the phenotypic ratio of progeny will be: |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|