CSS :: Agriculture Genetics Plant Breeding and Biotechnology
|
|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 201. |
Inflorescence of wheat ear is: |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 202. |
International Rice Research Institute (IRRI) is situated in: |
| A. |
Philippines |
B. |
Japan |
| C. |
China |
D. |
Burma |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 203. |
It has been estimated that a miize tassel produces at least _____ pollen grains for each kernel. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 204. |
It is an established fact that higher and more complex forms of plants and animals have evolved from: |
| A. |
Recent and simpler forms |
B. |
Earlier and simple forms |
| C. |
Recent and complex forms |
D. |
Xerophytic forms |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 205. |
Which one of the following chemicals is used to induce polyploidy? |
| A. |
Ethyl methane sulphonate |
B. |
Methyl methane sulphonate |
| C. |
Colchicines |
D. |
Nitrous acid |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 206. |
Johansen proposed: |
| A. |
Theory of heterosis |
B. |
Pure line theory |
| C. |
Male sterility |
D. |
Hybridization |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 207. |
Kreb's cycle begins with: |
| A. |
Glycogen |
B. |
Lysine |
| C. |
Succinic acid |
D. |
Acetyl COA |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 208. |
Later formed rocks show fossils of: |
| A. |
Less complex and less advance types |
B. |
More complex and more advance types |
| C. |
Simpler types |
D. |
Simpler and more recent types |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 209. |
Leaf of the Mimosa is: |
| A. |
Unipinnate |
B. |
Bipinnate |
| C. |
Tripinnate |
D. |
Decompound |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 210. |
Magnification of an object by electron microscope is: |
| A. |
1,000 X |
B. |
1,00,000 X |
| C. |
1,00,000 X |
D. |
More than 2,00,000 X |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|