CSS :: Agriculture Genetics Plant Breeding and Biotechnology
|
|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 91. |
Cotton: |
| A. |
Is a self-pollinated crop |
B. |
Is a cross pollinated crop |
| C. |
Is an often-cross pollinated crop |
D. |
Is an often-self pollinated crop |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 92. |
Creation of the world by God is basis of the: |
| A. |
Theory of eternity of present condition |
B. |
Theory of special creation |
| C. |
Theory of catastrophism |
D. |
All the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 93. |
Cross between cytoplasmic male sterile x cytoplasmic male fertile: |
| A. |
Produce sterile F1 |
B. |
Produce fertile F1 |
| C. |
Produce fertile, sterile in 1:1 ratio |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 94. |
Cross of F1 hybrid with either parent is called: |
| A. |
Test cross |
B. |
Single cross |
| C. |
Back cross |
D. |
None of them |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 95. |
Crossing over occurs at: |
| A. |
Two strand stage |
B. |
Four strand stage |
| C. |
Three strand stage |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 96. |
Cuscuta is: |
| A. |
Total stem parasite |
B. |
Partial stem parasite |
| C. |
Partial root parasite |
D. |
Total root parasite |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 97. |
Cytogenetically, the definitive nucleus is: |
| A. |
Haploid |
B. |
Diploid |
| C. |
Triploid |
D. |
Tetraploid |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 98. |
Date palm is: |
| A. |
Monoecious |
B. |
Dioecious |
| C. |
Polygamous |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 99. |
Degenerated parts of plants and animals, which do not serve any useful purpose, are known as: |
| A. |
Un-useful structures |
B. |
Vestigial structures |
| C. |
Essential organs |
D. |
Unwanted structures |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 100. |
Despite conspicuous deterioration of maize upon continuous setting, it is more tolerant to inbreeding than: |
| A. |
Limabean |
B. |
Barley |
| C. |
Alfalfa |
D. |
Buckwheat |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|