CSS :: Agriculture Genetics Plant Breeding and Biotechnology
|
|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 21. |
A generative nucleus in the male gametophyte divides _____ to form two male gametes: |
| A. |
Mitotically |
B. |
Meiotically |
| C. |
Mitotically and Meiotically |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 22. |
A head or capitulum's is characteristic of: |
| A. |
Compositeae |
B. |
Umbelliferae |
| C. |
Solanaceae |
D. |
Gramineae |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 23. |
Zamikand and Taro (Colocasia) are example of: |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 24. |
A homozygous line developed by self-fertilization in a cross-pollinated crop is termed as: |
| A. |
Pureline |
B. |
Inbred |
| C. |
Clone |
D. |
Mutant |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 25. |
A hybrid is always: |
| A. |
Heterozygous |
B. |
Homozygous |
| C. |
Both of the above |
D. |
Often homozygous |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 26. |
A large unit of natural vegetation in an area under identical condition (climatic) is called: |
| A. |
Plant formation |
B. |
Association |
| C. |
Community |
D. |
Climax |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 27. |
A maintainer line is: |
| A. |
Male fertile and can restore fertility |
B. |
Male sterile but can restore fertility |
| C. |
Male sterile but cannot restore fertility |
D. |
Male fertile but cannot restore fertility |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 28. |
A male child would be born to parents if: |
| A. |
The father is healthier than the mother |
B. |
The mother eats well during pregnancy |
| C. |
The genetic composition of the child includes XY combination of chromosomes |
D. |
The genetic composition of the child includes XX combination of chromosomes |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 29. |
A male gametophyte in angiosperms contains: |
| A. |
One gametes only two male gametes only |
B. |
Two male gamete only |
| C. |
Two male gametes and one tube nucleusnucleus |
D. |
One male gamete and one tube nucleus |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 30. |
A mendelian population means: |
| A. |
Self-pollinated population |
B. |
Inbred population |
| C. |
Random-mating population |
D. |
Hybrid population |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|